söndag 20 januari 2013

Västafrika från sin bästa sida

Äntligen! Efter fem dagar här i Togo har jag äntligen hittat en Internetuppkoppling som gör det möjligt för mig att uppdatera min reseblogg. Hotellet jag bor på är ett billigt hotell med en väldigt dålig uppkoppling. Jag har nu tagit mig till ett av Lomes finare hotell, och här verkar det fungera.

Resan hit gick alldeles utmärkt. Klockan 03.00 var jag uppe och skottade den sista snön innan jag blev hämtad för resa till Landvetters flygplats. Jag reser tillsammans med tre gymnasieelever som har valt att göra "mission" till sitt specialarbete i sista årskursen. Roligt!
Det var skönt att lämna snöskottning och minusgrader och landa i Lomé med ca: +35 grader.
Orsaken till min resa är den träff med ICBI ledarna i de fem länder som är med i vårt regionala projekt. Förutom Togo, Mali, Benin, Guinea och Tchad.
Vi har nu tagit sista steget av förberedelser och alla de fem delegaterna som varit med åker hem med alla inspelade lektioner, manualer, instruktioner...   Äntligen ska eleverna i de olika länderna kunna börja studera Guds ord på distans via media. 

Delegater från de fem länderna
Det har varit fantastiskt roligt att möta alla ko-ordinatörerna. Hit kom Malis representant. Han har en fascinerande historia. Född i ett strängt muslimskt familj blev han snabbt själv djupt engagerad i den moské där han bodde. Han kom med i ledningen för moskén och skickades av sin far att bo hos sin farbror som var lärare på koranskolan. Farbrodern var så oerhört sträng och han fick mycket stryk. Till slut stod han inte ut, utan rymde hem till pappa. Han fick till slut börja läsa på en vanlig skola. På den skolan fick han för första gången möta evangeliet på ett begripligt sätt. Några elever från en bibelskola kom til skolan och bjöd med honom och hans kompis till en gudstjänst. Kompisen gick, men inte Job. Jag hade lärt mig att det var fel. När kompisen kom hem hade han blivit frälst. "Jag såg på honom att han hade fått något bra" berättar Job. Efter många märkliga händelser kommer till slut dagen då Job själv fattar beslutet att bli en kristen. Han upplevde att han var tvungen att få ett hopp i livet.
Morgongudstjänst 07.00 Lomé
Livet blev inte lättare efter hans beslut. Pappa som ansåg att sonen dragit vanära över familjen försökte döda honom. Han fick fly för sitt liv och hamnade hos en missionärsfamilj där han fick bo. Efter ett tag upplevde han tydligt Guds kallelse att tjäna honom på heltid, och hamnade på bibelskola. Idag är han ansvarig för ICBI Mali. 
Nu är seminariet slut och idag är det söndag - det betyder naturligtvis gudstjänst. I Onsdags predikade jag i en liten kyrka i utkanten av Lome och idag besökte jag stadens största kyrka Calvary Temple.
Mötet började 07.00 på morgonen. Klockan 09.30 började andra gudstjänsten och 11.00 den tredje, som var till för nigerianska invandrare och flyktingar. Det är skönt att vara på gudstjänst i Afrika!
Hängivenheten, antingen det är en liten gräskyrka eller den stora kyrkan i stan, är otrolig och man känner sig lika varm inombords som man gör i kroppen när temperaturen i lokalen stiger och svetten rinner bara man rör sig det minsta. Det är svårt att sitta still när den Afrikanska sången kommer igång!

Paul Waern
ICBI
Västafrika

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar