lördag 5 april 2014

Laos tar emot med värme - och myrägg.

Att komma till Laos är att möta värme. Värme från varma fantastiska människor och den sköna varma temperaturen i luften. Värmen i luften stod på 42 grader när vi landade i Vientiane och dagen därpå hade den stigit med ytterligare några grader. Temperaturen i luften börjar snart matcha värmen hos folket. För här känner man sig alltid varmt välkommen.

Det är något speciellt med livsstilen här. Den är avspänd och skönt tillbakalutad. Det känns som om stressen lite rinner av en, bara man går runt på gatorna här i stan eller sitter ner och samtalar med vänner sedan gammalt. Jag njuter av att vara tillbaka.

ICBI har funnits här i några år och hjälpt församlingen med träning av deras hemgrupps ledare. Nu håller vi på att utvidga arbetet till att mer vara en hjälp för pastorer, evangelister och söndagsskollärare. Vi har tillsammans beslutat för att starta verksamheter på fyra platser runt om i landet. Av den anledningen gav vi oss av på en resa till en av de platser där flest turister kommer - Luangprabang.
Bara resan var ett äventyr. Efter drygt tre timmar stannade vi Vang Vien för att äta. Vi satt vid flodkanten och åt fantastiskt god stekt fisk och i bakgrunden reste sig bergen med de mest förunderliga formationerna. Det är en mäktig syn!
Vi hade sex timmar till i bilen innan vi skulle vara framme i Luangprabang, så det blev en kort paus. Det blev ytterligare en timma, eftersom vi på de slingriga serpentinvägarna råkade ut för punktering. Han som körde bilen visste inte var varken reservhjulet eller domkraften fanns, men med gemensamma ansträngningar lyckades vi till slut byta däcket och fortsätta vår resa. Vid åttatiden på kvällen åker vi in i Luangprabang.

Lungprabang är det stora centrat för buddhisterna här i landet och hit kommer människor från stora delar av världen för att besöka några av stans många tempel. Stan är också fylld av unga backpackers, med sina ryggsäckar, som söker äventyret i Laos. Men här finns också den evangeliska kyrkan som växer. När vi satt ner och samtalade visade det sig att man önskar hjälp med att utbilda 80 ledare. Söndagsskollärare, pastorer etc.
Vi hade fantastiska dagar då vi mötte alla dessa varma och hängivna människor med stor tro på en stor Gud. Människor som inte alltid har det lätt, men som fattat sitt beslut att följa sin övertygelse, kosta vad det kosta vill. Vi har så mycket att lära av dem.
1 hg myrägg 10.000 LAK = 10 kr.


Hemresan blev inte lika dramatisk, men bjöd ändå på en trevlig överraskning. Vi stannade till vid en försäljare som stod efter vägen, för att köpa lite lunch. Det visade sig att det hon sålde var myrägg. Några av äggen hade redan blivit larver, men smaken var ungefär den samma som äggen, det bara kittlade lite mer i munnen när man åt. Jag kan lova att vi inte åt så vi blev mätta, men det var roligt att prova på.

Jag är så tacksam för några fantastiska dagar som blir värdefulla inför framtiden.
Tack för att du är med och stöder vårt arbete utöver världen.
Vill du ge en gåva 5379-7734 märk talongen "Laos"

Paul Waern
Verksamhetsansvarig ICBI


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar