söndag 9 juni 2013

Vem talar Akhi?

Klockan 08.00 hämtades jag vid hotellet för att resa några mil utanför Yangon centrum. Jag ska predika i en församling som Peter Thein grundade för några år sedan. Resan går genom utkanterna av Yangon till en förort med små typiska hus stående på pålar. Här mitt i byn ligger församlingen jag ska besöka. Söndagsskolan pågår för fullt när jag kommer och klockan 10.30 ska gudstjänsten börja. Då har också regnet börjat. Det vräker ner, så många av besökarna blir försenade till mötet. I dagens gudstjänst uppmärksammas barnen speciellt. Barnkören sjunger och alla barnen har fått ballonger dagen till ära.
Mötet börjar med lovsång och glädje och efter en stund så ska man be för viktiga böneämne. Idag ber man för att man ska hitta några personer som kan tala Akhi-språket. En av församlingens nationella missionärer har nämligen hört av sig och talat om att fyra hela byar, där man är anemister har kommit till tro. Det hela började tydligen med att några av byns trolldoktorer kom till tro sedan bestämde hela byn sig för att ta emot Kristus. Man vill göra sig av med allt trolltyg, amuletter m.m. och så snart som möjligt bli döpta. Under vår gudstjänst bad vi innerligt om att hitta någon kristen som kan tala Akhi och som är villig att resa dit och undervisa dem i Guds ord.

Till slut är det min tur att predika. Med på mötet var kristna från olika bakgrunder. Omvända muslimer, buddister, hinduer och anemister. Ebn och annan buddist från området hade också letat sig till mötet.
Det är alltid roligt att predika för människor som lyssnar och lever med. Jag talar om människan dröm och längtan efter Gud. Alla människor är sökare, vi söker Gud över allt också i olika religioner. Buddisten drömmer och längtar efter en Gud som kan svara på bön, förlåta synder och älska människan som hon är. Gud drömmer också! Han drömmer om att få människan tillbaka. Hans dröm var så stark att han sände sin ende Son, för att var och en som tror på honom inte ska gå förlorad utan få evigt liv. Budskapet landade väl och vi hade ett bra möte.

Hemresan från mötet var en resa mellan översvämmade vägar och diken. Regnet vräker ner eftersom regnperioden är i full gång. Klockan hinner bli 15.00 innan jag är tillbaka här på hotellet.
En ny fantastisk dag här i Myanmar.
Här växer Guds rike - och där Guds rike växer, växer också behovet av bibelundervisning och ledarträning. Därför känns det helt rätt att vi finns här.
Vill du vara med och stödja arbetet, sätt in en gåva på ICBIs konto Bankgiro: 5379-7734, skriv "Myanmar" på inbetalningen.

I morgon kommer fler svenskar hit. Då anländer en grupp från PMU och vi ska tillsammans möta samfundsledningen för samtal. Vi hörs!

Paul Waern
Verksamhetsansvarig ICBI

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar