söndag 23 september 2012

Cochabamba - Bolivias hjärta.


I hjärtat av Bolivia ligger Cochabamba, som i en gryta med mäktiga berg som ramar in staden på ett famtastiskt sätt. En klassisk missionsplats för Svensk Pingstmission. Här har massor av svenska missionärer varit och satt avtryck i staden.


Här är också hjärtat för ICBIs arbete bland Quechua talande indianer. Just nu finns 200 elever som studerar Guds ord på sitt eget språk. Motorn i arbete är Samuel Rojas, läkare och ordförande i ett av Pingstsamfunden här i Bolivia.

Efter dagens arbete på den klinik där han arbetar tillbringar han timmar, kväll efter kväll med att översätta och skriva på Quechuaspråket. Quechua är i mycket ett talspråk och förutom Bibeln är det bara ICBI som trycker material på deras eget språk, enligt Samuel.

                                                              Hela ICBI-teamet i Cochabamba, med Samuel längst till vänster

Tillsammans med Samuel och hans fru...., Hugo Carrasco som är ICBI Koordinator i Bolivia, samt tolken Secia och hennes man och deras lille son, fyller vi en minibuss och ger oss iväg på en vådlig resa.
Man brukar säga att det farligaste man kan göra på missionsfältet är att åka buss eller andra allmänna transporter. Jag håller med!
På den drygt fyra timmar långa resan genom ett bedårande vackert berglandskap med serpentinvägar som slingrar sig upp och ner mellan bergen, hinner chauffören göra minst 50 livsfarliga omkörningar som han skulle mist körkortet för hemma. Men vi kom lyckligt fram till
Ivirgarzama där vi till slut hittade ett Hotell. Hotell är kanske mycket sagt. Jag vet inte hur många som legat i lakanen innan mig, jag vet bara att jag var inte den första och förmodligen inte den sista och att handduken knappt hafe torkat sedan förra gästen. 


Men vad gör det när man på kvällen får åka en timme till byn Canvadora för att vara med på "Graduation" för den första kullen av Quechuastudenter som får sina diplom efter ett års studier.

Fantastiskt roligt att få vara med och dela deras glädje!

Paul Waern i BoliviaInga kommentarer:

Skicka en kommentar