onsdag 23 oktober 2013

Dakar är mer än ett rally

Dakar bjuder på en fantastisk natur.
Dom flesta som hör namnet Dakar tänker på "Paris-Dakar rallyt" som startade i Paris och hade målgång i Dakar, Senegal. Men Dakar är så oändligt mycket mer än ett rally. Här, så långt väster ut som du kan komma i Afrika, möter dig ett fantastiskt folk och en natur som är spektakulär. Dakar ligger precis vid havet och på en del ställen ser du atlantens vågor rulla upp emot en vit sandstrand och en bit därifrån reser sig klipporna och landremsan spikrakt upp och Atlanten slår med våldsam kraft oin mot bergväggen. Du ser fiskare gå ut med sina typist båtar målade som med graffiti. Det är en märklig blandning mellan storstad och fiskeby.


Nu är jag inte här för att  se på Senegals fantastiska natur utan för att möta samfundsledningen i Assemblies of God. Vi har suttit ner hela dagen och samtalat om möjligheten till ett samarbete omkring en distansbibelskola här i landet. Precis som i många andra länder i Afrika har Senegal en mängd olika stamspråk, förutom franskan som är det officiella språket. Eftersom målgruppen för ICBI är pastorer och ledare som inte annars har möjlighet att gå på en bibelskola så enades vi om att försöka driva bibelskolan på ett antal av de största stamspråken i landet.
Det är inspirerande att sitta ner med människor som brinner för sitt lands förvandling och samtala om hur vi tillsammans kan arbeta för att Guds rike ska växa. I Senegal är över 90 % av landets befolkning muslimer, och församlingen har en enorm utmaning i att sprida evangelium till alla sina stammar och språk.
Nöjda deltagarna vid work-shopen
pm ICBI i Senegal.
När mötet var slut var det dags för mig att ta mig ut till flygplatsen. Jag lånade kyrkans dusch och bytte om till rena kläder och satte mig i bilen, men innan vi hade hunnit ut från parkeringen kändes det som om jag var jag i behov ev en dusch igen. Det blir lätt så när det är 35 grader varmt i skuggan.
Mötet med Senegal var väldigt positivt. Ett land som känns som om det är på gång framåt och en kyrka som tar uppgiften att utbreda Guds rike på allvar. Skulle vara väldigt roligt om ICBI fick hjälpa till på ett hörn!

Paul Waern
på resa i VästafrikaInga kommentarer:

Skicka en kommentar