fredag 6 juni 2014

Fantastiska människor

Det bästa med att resa är mötet med alla fantastiska människor .

Just nu befinner jag mig i Dakar, huvudstad i Senegal på Afrikas västkust. Senegal är ett land på drygt 12 miljoner invånare och ligger så långt västerut du kan komma i Afrika.
Här, i det muslimska västafrika, håller ICBI på att tillsammans med Assemblées de Dieu Senegal att starta en Distansbibelskola.
Jag sitter hemma hos den pastor som är utsedd att leda arbetet med ICBI, eller IBIM som det heter här i Senegal. Han är drygt fyrtio år och stora ärr i ansiktet talar om att något måste ha hänt. Han berättar. "Jag växte upp i en muslimsk familj, gick i moskén, fastade... Jag var en god muslim redan som liten. Jag hade en sjukdom som finns här i Afrika som ger svåra sår på kroppen. Mina sår kom i ansiktet. Jag var tvungen att ha ett skynke för att dölja mitt ansikte, för att folkskollärare stå,ut med mig. Jag blev så dålig så jag dog, men när man skulle linda mig i det tygstycke jag skulle begravas i vaknade jag till liv igen. En dag stod jag på en fotbollsmatch, när mannen bredvid mig började tala med mig om de goda nyheterna - Bibelns evangelium. Det var första, gången jag hörde de och jag försökte slå  bort det från mina tankar. Jag var ju muslim och hade lärt mig hata kristna. Men jag kunde inte glömma orden om förlåtelse."
Ett tag senare flyttar han hemifrån för att studera, då fattar han beslutet att bli en Jesu lärjunge. Det gjorde att jag blev utslängd från sin familj, vänner...

Han berättar hur Gud helade honom, även om ärren finns kvar, hur han blev pastor, hur hans pappa på sin dödsbädd ber om förlåtelse för förföljelsen han utsatte sonen för och tar emot Jesus i sitt liv. Han berattar hur det idag är många i hans släkt som är troende, finns en kyrka i hans hemby....

Att möta människor som har en livshistoria att beratta gör livet rikt.

Paul Waern
Dakar, Senegal

PS.  Min favorit selfie from Senegal

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar